Κεφάλαιο 5: Χρήσιμο ενημερωτικό υλικό & διάλογοι με τους γονείς

Επιστολή προς τους γονείς σχετικά με τους εμβολιασμούς.Πώς προστατεύουν τα εμβόλια.

Χρονοδιαγράμματα εμβολιασμών.

Ενημερωτικά φυλλάδια για τα εμβόλια και εργαλεία υπενθύμισης.

Ανασκόπηση  μίας επίσκεψης στο ιατρείο για εμβολιασμό.

 Ερωτήσεις και απαντήσεις πριν τον εμβολιασμό

 Ενημέρωση γονέων σχετικά με την επίσκεψη για εμβολιασμό

5.1 Επιστολή προς τους γονείς σχετικά με τους εμβολιασμούς

Μερικοί επαγγελματίες υγείας διατηρούν ενεργητική επικοινωνία με τους γονείς σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, και υιοθετούν συγκεκριμένη πολιτική υπέρ των εμβολιασμών.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε υπόδειγμα ενημερωτικής επιστολής  προς τους γονείς για το θέμα αυτό.

Επιστολή ενημέρωσης προς τους γονείς:

Αγαπητοί γονείς,Το τελευταίο διάστημα παρατήρησα όλο και πιο συχνά την αναβολή ή/και την άρνηση κάποιων γονέων να πραγματοποιήσουν τους προληπτικούς εμβολιασμούς των παιδιών τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα είτε παραπληροφόρησης σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, είτε της αύξησης του αριθμού των εμβολίων και των αναμνηστικών δόσεών τους τα τελευταία χρόνια.

Συζητάμε πολύ για την υπεράσπιση της αξίας και της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Για το λόγο αυτό διανέμουμε αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται κυρίως στους νέους γονείς για να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις πληροφορίες σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων και να αισθάνονται δικαιωμένοι για την απόφασή τους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η συμβουλή μου: προστατευθείτε και προστατέψτε τους άλλους!

Πιστεύω ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και σώζουν ζωές.

Πιστεύω στην ασφάλεια των εμβολίων.

Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να διενεργούνται οι προληπτικοί εμβολιασμοί στα παιδιά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Θεωρώ ότι οι προληπτικοί εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας που πραγματοποιούμε τόσο εμείς, ως επαγγελματίες υγείας, όσο και εσείς, ως γονείς και κηδεμόνες. Τα συνιστώμενα εμβόλια και το χρονοδιάγραμμα διενέργειάς τους έχουν προκύψει μετά από πολυετείς επιστημονικές μελέτες χιλιάδων λαμπρών επιστημόνων και τη συλλογή στοιχείων από εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Παρόλα αυτά, είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν αντικρουόμενα συναισθήματα σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών. Ως γονείς αναζητούμε πάντοτε το καλύτερο για τα παιδιά μας και μας φοβίζει το γεγονός ότι τα εμβόλια μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από την άλλη, τα εμβόλια δυστυχώς αποτελούν θύματα της επιτυχίας τους. Ακριβώς επειδή είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη των ασθενειών, έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε αν πρέπει να γίνονται ή όχι.

Αποτέλεσμα των συστηματικών εμβολιασμών είναι ότι πολλοί από εσάς δεν έχουν συναντήσει ποτέ ένα παιδί με παραλυτική πολιομυελίτιδα, με τέτανο, με κοκκύτη. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζετε συγγενική ή φιλική οικογένεια, η οποία έχασε ένα παιδί από τις ασθένειες αυτές. Αυτή η επιτυχία των εμβολιασμών μας εφησυχάζει σχετικά με την αναγκαιότητά τους ή/και μας οδηγεί να την αμφισβητούμε. Όμως, αν αυτή η συμπεριφορά εξαπλωθεί, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία όλων μας.

Προσπαθώ να σας ευαισθητοποιήσω για το θέμα, αλλά καταννοώ επίσης τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί η επιλογή αυτή σε κάποιους γονείς.

Ο εμβολιασμός των παιδιών σας, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, είναι η σωστή επιλογή για την υγεία τους. Είμαι διατεθειμένος/η να λύσω όλες τις απορίες σας πριν από την προγραμματισμένη σας επίσκεψη.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η καθυστέρηση των εμβολιασμών δεν συστήνεται από τους ειδικούς, γιατί θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας.

Σε κάθε περίπτωση, ως παιδίατρος πιστεύω ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων με τα διαθέσιμα εμβόλια είναι η απόλυτα σωστή επιλογή για την υγεία τους.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και παραμένω στη διάθεσή σας για ν’ απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία σας σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Με εκτίμηση,
ο γιατρός σας

 

 

17 Πηγή: Christakis P (2012). Letter to Patients and Immunization Policy. www.bocachild.com/new_patients/immunization_policy

Περιεχόμενα

5.2 Πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σώμα μας βομβαρδίζεται καθημερινά από βακτήρια, ιούς και άλλα αντιγόνα.

Όταν ένας οργανισμός προσβληθεί από έναν λοιμογόνο παράγοντα, το ανοσοποιητικό σύστημα καλείται να τον προστατέψει. Το σώμα παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά των συγκεκριμένων αντιγόνων και τα αδρανοποιούν.

Την επόμενη φορά που το άτομο έλθει σε επαφή με το συγκεκριμένο αντιγόνο, τα κυκλοφορούντα αντισώματα γρήγορα το αναγνωρίζουν και το απομακρύνουν προτού προκαλέσει ασθένεια.

Αυτή είναι η διαδικασία της απόκτησης ανοσίας.

Παθητική Ανοσία
Επιτυγχάνεται με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων (ανοσοσφαιρίνες)

Διαρκεί μερικές εβδομάδες ή μήνες

Παρέχει μόνο προσωρινή ανοσία

Παραδείγματα παθητικής ανοσίας:

Η ανοσία των βρεφών, μέσω της κυκλοφορίας αντισωμάτων της μητέρας διαμέσου του πλακούντα, κατά τους δύο τελευταίους μήνες της κύησης, η οποία διατηρείται μέχρι περίπου τον 6ο μήνα της ζωής. Ο θηλασμός έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική απάντηση σε μερικά εμβόλια. Δεν παρέχει κάλυψη όμως για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Η χορήγηση παραγόντων του αίματος, όπως ανοσοσφαιρίνη, συνήθως για τη μετα-εκθεσιακή προφύλαξη από συγκεκριμένα παθογόνα, όπως π.χ. ηπατίτιδα Α και Β, τέτανος, λύσσα κλπ.

Ενεργητική Ανοσία
Διαρκεί συνήθως για αρκετά χρόνια ή για όλη τη ζωή του ατόμου

Ενεργοποιείται η χυμική (παραγωγή αντισωμάτων) και η κυτταρική ανοσία έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων

Η ενεργητική ανοσία επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

Φυσική Νόσος Εμβολιασμός
Το βακτήριο ή ο ιός εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω του αναπνευστικού ή του πεπτικού, των βλεννογόνων ή μέσω λύσης της συνέχειας του δέρματος. Το βακτήριο, ο ιός ή κατάλληλα τμήματα τους (αντιγόνα) εισάγονται στο σώμα με τον εμβολιασμό.
Ο μικροοργανισμός είναι ζωντανός, αναπαράγεται και μπορεί να προκαλέσει νόσο. Ο μικροοργανισμός μέσα στο εμβόλιο μπορεί να είναι ζωντανός, αδρανοποιημένος ή να περιέχεται μόνο ένα τμήμα του (πρωτεΐνη αντιγόνο).
Το άτομο μπορεί να νοσήσει ή να παραμείνει υγιές, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το άτομο δε νοσεί, εκτός από τις περιπτώσεις που χορηγείται εμβόλιο με ζώντες μικροοργανισμούς, οπότε μπορεί να εμφανίσει τροποποιημένη, πολύ ήπια μορφή της νόσου, που θα προκαλέσει την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων.
  Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να προκαλέσουν μία αντίδραση παρόμοια με τη διαδικασία της νόσου, αλλά χωρίς την εμφάνιση ασθένειας και τις πιθανές επιπλοκές της. Όσο πιο πολύ προσομοιάζει το εμβόλιο στον μικροοργανισμό, τόσο η αντίδραση που προκαλεί στο σώμα θα είναι πλησιέστερη στην πραγματική νόσο και τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δύο κύρια είδη εμβολίων:
Ι.  Εμβόλια με ζωντανούς εξασθενημένους μικροοργανισμούς:

Χρησιμοποιούνται ειδικά στελέχη μικροβίων ή ιών, που παράγονται στο εργαστήριο

Τα στελέχη αυτά συνήθως μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο σώμα, αλλά δεν προκαλούν νόσο, π.χ. εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, κίτρινου πυρετού, ανεμευλογιάς.

ΙΙ. Εμβόλια με αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς:

Εμβόλια που περιέχουν είτε ολόκληρα βακτήρια ή ιούς είτε ένα μικρό τμήμα τους, π.χ. πρωτεΐνη.

Εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένες βακτηριακές τοξίνες (τοξοειδή), όπως του τετάνου.

Εμβόλια που περιέχουν μέρος του τοιχώματος του βακτηρίου με πολυσακχαρίτες, όπως το 23δύναμο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου.

Συζευγμένα πολυσακχαριδικά εμβόλια  (χημικά συνδεδεμένα με πρωτεΐνες), τα οποία είναι περισσότερο δραστικά, όπως  το 13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου και το 4δύναμο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου.

 

 

5.3 Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα συστηματικών εμβολιασμών.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τη διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το οποίο περιλαμβάνει τα εμβόλια που χορηγούνται δωρεάν από το Ελληνικό Κράτος, μέσω συνταγογράφησης από ιατρό. Επίσης, εισηγείται την εισαγωγή νέων εμβολίων ή τις αναγκαίες τροποποιήσεις του σχήματος εμβολιασμών και γνωμοδοτεί γενικότερα σε θέματα εμβολίων και εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συγκαλείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, συντονίζεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του ΥΥ και αποτελείται από επιστήμονες ειδικούς στην ανοσολογία, την παιδιατρική, τη λοιμωξιολογία, την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία.

Η τρέχουσα Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ορίστηκε το 2014 [ΑΔΑ: ΒΙΦ2Θ-ΠΕΡ (Αρ. Πρωτ. 41595-13/05/2014)], ενώ το πλέον επικαιροποιημένο πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων (2015) φαίνεται στην παρακάτω Εικόνα 3. [ΑΔΑ: 73ΟΖΘ-ΔΟΗ (Αρ. Πρωτ: 6050- 22/1/2015)].

 

Εικόνα 6:
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, Ελλάδα-2015 (ΑΔΑ: 73ΟΖΘ-ΔΟΗ)

eikona5-6

Στην παρακάτω ιστοσελίδα του ECDC υπάρχουν πληροφορίες και η περιγραφή των προγραμμάτων εμβολιασμού και συστάσεων σε όλα τα κράτη μέλη ΕΕ και τις χώρες ΕΕΑ: http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

5.4 Ενημερωτικό υλικό για τα εμβόλια και εργαλεία υπενθύμισης

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία έγκυρων ενημερωτικών φυλλαδίων, διαδικτυακών πηγών πληροφόρησης, εργαλείων υπενθύμισης εμβολιασμών, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικές χώρες ή υπηρεσίες. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί χρήσιμοι σχετικοί σύνδεσμοι από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και την Αυστραλία:

 • Ιστοσελίδα ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr  για τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, την Ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών καθώς και τον παρόντα οδηγό.
 • Ιστοσελίδα Infovac-Greece: Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τα Εμβόλια, που στοχεύει στη συνεχή επικοινωνία των παιδιάτρων σε θέματα και καθημερινά προβλήματα σχετικά με τα εμβόλια: www.infovac.gr
 • Ιστοσελίδα Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής: www.paidiatroi-attikis.gr
 • Ιστοσελίδα Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: www.e-child.gr
 • Ιστοσελίδα Σκωτίας με πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και υπολογιστικά εργαλεία υπενθύμισης του προγράμματος: www.immunisationscotland.org.uk/when-to-immunise/immunisation-schedule.aspx
 • Εφαρμογή κινητών τηλεφώνων για την υπενθύμιση των γονέων σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών τους (Ιρλανδία): www.irishhealth.com/cvt/app.html
 • Ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Κέντρου Προαγωγής Υγείας, Γερμανία (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung-BZgA): www.impfen-info.de
 • Μεγάλη ποικιλία πληροφοριακού υλικού, από φυλλάδια ενημέρωσης ως εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΗΠΑ-CDC): www.cdc.gov/vaccines/schedules/easy-to-read/child.html
 • Ενημερωτικό και επεξηγηματικό υλικό για τα εμβόλια από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ: www.vaccines.gov
 • Συνασπισμός για τα Εμβόλια (Immunization Action Coalition), Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ΗΠΑ, η οποία διατηρεί ιστοσελίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα εμβόλια (www.immunize.org) και αντίστοιχη για τους γονείς (www.vaccineinformation.org)
 • Ιστοσελίδα της Εταιρείας Επαγγελματιών Δημόσιας Υγείας του Καναδά (Canadian Public Health Association) με πληροφορίες για τους γονείς- Immunize Canada: www.immunize.ca/en/parents
 • Εγχειρίδιο της Καναδικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Canadian Paediatric Society), Your Child’s Best Shot: A parent’s guide to vaccination, DL Moore Ed., 4th edition, 2015
 • Εθνικό Κέντρο για την έρευνα στα Εμβόλια και την Επιδημιολογική Επιτήρηση, Αυστραλία: National Centre for Immunisation Research & Surveillance- www.ncirs.edu.au
 • Εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, δ/νση Υγείας Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία: “Κάντε κράτηση για το εμβόλιο-Save the Date to Vaccinate” www.immunisation.health.nsw.gov.au

5.5 Ανασκόπηση  μίας επίσκεψης για εμβολιασμό

5.5.1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις πριν τον εμβολιασμό[1]

Είναι σωστό να εμβολιαστεί το παιδί μου σήμερα;

Ε: Μπορεί να εμβολιαστεί το παιδί μου όταν είναι άρρωστο;

Α: Οι ιατρικοί λόγοι για την αναβολή των εμβολιασμών είναι λίγοι και πολύ συγκεκριμένοι. Μωρά και παιδιά που έχουν βήχα ή συμπτώματα κρυολογήματος ή παίρνουν αντιβιοτικά, μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια.

Μόνο αν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό, καλό θα ήταν να αναβληθεί ο εμβολιασμός μέχρι να αναρρώσει.

Αν ανησυχείτε για το αν μπορεί να κάνει εμβόλιο το παιδί σας, καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν απλά αναβάλετε το ραντεβού σας με δική σας πρωτοβουλία.

Ε: Το παιδί μου γεννήθηκε πρόωρο, είχε χαμηλό βάρος γέννησης ή/και παρουσίασε ίκτερο μετά τη γέννηση του. Μπορεί να εμβολιαστεί όπως τα άλλα μωρά;

Α: Σε γενικές γραμμές τα πρόωρα νεογνά και βρέφη εμβολιάζονται όπως τα υπόλοιπα μωρά. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη προστασία των πρόωρων βρεφών με τους εμβολιασμούς, γιατί είναι πολύ ευπαθή σε κάποιες λοιμώξεις. Αν το παιδί σας γεννήθηκε με πολύ χαμηλό βάρος (<1 κιλό), καλύτερο είναι να συζητήσετε το θέμα με τον παιδίατρό σας.

Τέλος, τα μωρά που εμφάνισαν ίκτερο μετά τη γέννησή τους και τα μωρά που θηλάζουν θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλιά τους βάσει του κανονικού χρονοδιαγράμματος.

Ε: Αν το παιδί μου πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα μπορεί να κάνει εμβόλια;

Α: Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές των λοιμώξεων, οπότε η ανάγκη για τον εμβολιασμό τους είναι επιτακτική. Τα παιδιά που πάσχουν από νευρολογικές ασθένειες και η κατάστασή τους είναι σταθερή (π.χ. εγκεφαλική παράλυση ή σύνδρομο Down), πρέπει να εμβολιάζονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα.

Προσοχή χρειάζεται συνήθως, αν το παιδί πάσχει από νόσημα που επηρεάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα ή υποβάλλεται σε θεραπεία που προκαλεί ανοσοκαταστολή. Παραδείγματα είναι παιδιά που πάσχουν από κάποιο είδος καρκίνου ή κάποιου είδους ανοσοανεπάρκεια ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Στις περιπτώσεις αυτές θα είμαστε σε συνεννόηση με τον/τους ειδικούς γιατρούς που παρακολουθούν το παιδί.

Ε: Αν το παιδί μου πάσχει από άσθμα, έκζεμα ή αλλεργίες μπορεί να κάνει εμβόλια;

Α: Τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, έκζεμα, εποχικές ή άλλες αλλεργίες πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στο αυγό (π.χ. αλλεργικό εξάνθημα, οίδημα στο στόμα, δύσπνοια) τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να εμβολιαστεί με ασφάλεια με τα συνιστώμενα εμβόλια, με εξαίρεση συνήθως το εμβόλιο της γρίπης (το οποίο αναπτύσσεται μέσα σε αυγά).

Παιδιά που κάνουν θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα ή χρησιμοποιούν τοπικά  κορτιζόνη (π.χ. κρέμα) μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Ε: Μπορεί ένα παιδί με αλλεργία στο αυγό να κάνει το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) και άλλα εμβόλια; 

Α: Η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό με MMR. Επιπλέον, αν το παιδί σας δεν τρώει αυγό, παρουσιάζει διάρροια ή στομαχικές διαταραχές όταν τρώει αυγά, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε το συγκεκριμένο εμβόλιο, και δε χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις την ημέρα του εμβολιασμού.

Μόνο το εμβόλιο της γρίπης (το οποίο αναπτύσσεται μέσα σε αυγά) καλό θα είναι να αποφεύγεται στα παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο αυγό.

Ε: Αν το παιδί μου έχει παρουσιάσει επιληψία ή έχει ιστορικό σπασμών, μπορεί να εμβολιαστεί;

Α: Εφόσον η κατάσταση του παιδιού παραμένει σταθερή, τότε μπορεί να εμβολιαστεί. Κάποια παιδιά κάνουν πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή σπασμούς όταν παρουσιάσουν υψηλό πυρετό. Σε περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό το παιδί παρουσιάσει πυρετό μπορεί να του χορηγηθούν αντιπυρετικά (π.χ. παρακεταμόλη ή ιμπουπροφένη). Η ύπαρξη απλά οικογενειακού ιστορικού επιληψίας ή πυρετικών σπασμών δεν αποτελεί αντένδειξη για τα εμβόλια.

Ε: Το παιδί μου υποβλήθηκε πρόσφατα ή πρόκειται να υποβληθεί σύντομα σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να κάνει τα εμβόλιά του;

Α: Δε χρειάζεται να αναβληθεί ο εμβολιασμός του παιδιού σας στην περίπτωση που μόλις υποβλήθηκε ή έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σύντομα σε χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν αποτελούν αιτία αναβολής των εμβολιασμών, αλλά ούτε και οι εμβολιασμοί αίτια αναβολής προγραμματισμένης επέμβασης του παιδιού σας.

Ε: Το παιδί μου έχει ήδη νοσήσει με παιδική ασθένεια. Χρειάζεται ακόμη εμβόλια;

Α: Ακόμα κι αν το παιδί σας πέρασε μία παιδική ασθένεια (π.χ. ανεμευλογιά), χρειάζεται να εμβολιαστεί κανονικά για να είναι προστατευμένο από όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, των οποίων η φυσική ανοσία μετά από τη νόσο δεν είναι αρκετά ικανοποιητική, ιδιαίτερα για κάποια μικρόβια όπως ο αιμόφιλος, ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Ε: Μπορεί να εμβολιαστεί το παιδί μου στην περίπτωση που έρχεται σε στενή επαφή με έγκυο;

Α: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον εμβολιασμό παιδιού, το οποίο έρχεται σε στενή επαφή με μία έγκυο. Μάλιστα, εμβολιάζοντας το παιδί προφυλάσσεται και η μέλλουσα μητέρα από την επαφή με ασθένειες που ενέχουν κίνδυνο για το έμβρυο, όπως η ερυθρά.

Ε: Υπάρχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται επιπλέον εμβόλια;

Α: Ναι. Πρόκειται για παιδιά που έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή, πάσχουν από κυστική ίνωση, ανοσοανεπάρκειες, χρόνια καρδιακή, πνευμονική, ηπατική ή νεφρική νόσο, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται συνήθως το ετήσιο εμβόλιο της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου.

Επιπλέον, αν χρειαστεί να ταξιδέψετε σε άλλες χώρες, και ειδικά αν παραμείνετε για μεγαλύτερο διάστημα με το παιδί σας, μπορεί να χρειάζονται ειδικά εμβόλια, ανάλογα με τη χώρα προορισμού σας, τη διάρκεια και το είδος του ταξιδιού σας.

Θυμηθείτε ότι μετά την εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό νερό, οι εμβολιασμοί έχουν σώσει τις περισσότερες ζωές μέχρι τώρα!

 

5.5.2:   Ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό

Α. Πριν από την επίσκεψη για εμβολιασμό[2]

Α.1.  Θυμηθείτε ότι πρέπει να έχετε μαζί σας το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού σας, ώστε να καταγραφεί η τρέχουσα επίσκεψη και τα εμβόλια που θα γίνουν, καθώς αποτελούν σημαντικό τμήμα του ιατρικού ιστορικού του παιδιού σας.

Α.2. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με το ιστορικό αλλεργίας του παιδιού σας, προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος ή τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να εμφάνισε μετά από προηγούμενες δόσεις εμβολίων.

Β. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης

Ο παιδίατρος...

Β.1 ...θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση υγείας του παιδιού, ώστε να βεβαιωθεί ότι μπορεί να υποβληθεί σε εμβολιασμό. Αν το παιδί σας έχει υψηλό πυρετό ή άλλη σοβαρή ασθένεια, ενδεχομένως να πρέπει να αναβληθεί ο προγραμματισμένος εμβολιασμός μέχρι να βελτιωθεί η υγεία του.

Β.2 ...θα σας ενημερώσει για τα εμβόλια που θα γίνουν στο παιδί σας, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους και την προστασία που προσφέρουν.

Β.3 ....μπορεί να σας ζητήσει να βοηθήσετε, ώστε να ακινητοποιηθεί το χεράκι ή το ποδαράκι στο οποίο θα γίνει η ένεση. Αυτές οι τεχνικές ακινητοποιούν το παιδί με ασφάλεια, χωρίς να το φοβίζουν περισσότερο.

Β.4 ...μπορεί να σας ζητήσει να παραμείνετε στο χώρο του ιατρείου με το παιδί για τουλάχιστον 20 λεπτά μετά τον εμβολιασμό, για παρακολούθηση για την σπάνια περίπτωση τυχόν άμεσων ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως αλλεργικής αντίδρασης.

Β.5 Βεβαιωθείτε πριν φύγετε ότι ο εμβολιασμός καταγράφηκε στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού σας και ότι γνωρίζετε πότε πρέπει να επιστρέψετε για επόμενη δόση ή για άλλο εμβόλιο.

Γ. Μετά τον εμβολιασμό

Γ.1. Κάποια παιδιά παρουσιάζουν πυρετό ή πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο. Αυτή είναι και στη συντριπτική πλειοψηφία η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια σχεδόν όλων των εμβολίων. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί αναλγητικό (χωρίς ασπιρίνη, συνήθως παρακεταμόλη ή ιμπουπροφένη στην κατάλληλη δόση) και να εφαρμόσετε μία δροσερή κομπρέσα στο ερεθισμένο σημείο (του εμβολιασμού). Στις περιπτώσεις αυτές βοηθά επίσης η λήψη άφθονων υγρών.

Γ.2.  Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να προσέξετε αν μετά τον εμβολιασμό το παιδί σας:

 • κλαίει συνεχώς για 3-4 ώρες (χωρίς άλλη εμφανή αιτία),
 • φαίνεται νωθρό, δεν μπορείτε να το ξυπνήσετε και δεν απαντά σε ερεθίσματα,
 • εμφανίσει οποιοδήποτε είδος σπασμών, ή
 • παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή, βραχνή φωνή, ζάλη (συμπτώματα που παραπέμπουν σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας ή/και να φροντίσετε για την εξέταση του παιδιού σε νοσοκομείο που εφημερεύει!

Σε κάθε περίπτωση, αν σας ανησυχεί κάποια συμπεριφορά ή σύμπτωμα που εμφανίζει το παιδί μετά τον εμβολιασμό, καλό είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.   

5.5.3: Ενημέρωση γονέων που αρνούνται ή ζητούν να καθυστερήσει ο εμβολιασμός

Υπόδειγμα ερωτήσεων και απαντήσεων- Καθυστέρηση εμβολιασμών

Γονέας: Υπάρχει πρόβλημα αν αναβληθεί ο εμβολιασμός

Παιδίατρος:

Μερικά από τα νοσήματα από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια είναι ακόμη συχνά (π.χ. ανεμευλογιά, κοκκύτης, πνευμονιοκοκκική νόσος (η οποία προκαλεί μηνιγγίτιδα, πνευμονία και σηψαιμία)). Η άρνηση ή αναβολή του εμβολιασμού απλά αυξάνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο από τα νοσήματα αυτά, με απειλητική ενδεχομένως έκβαση για τη ζωή τους.

Μπορεί το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών να φαίνεται ιδιαίτερα γεμάτο, είναι όμως βασισμένο σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και έχει δοκιμαστεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ως προς την ασφάλειά του.

Η παράταση των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των εμβολιασμών τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία τα βρέφη μένουν απροστάτευτα. Η σύσταση της χορήγησης ενός εμβολίου σε συγκεκριμένη ηλικία αποφασίζεται πάντα από το πότε κινδυνεύει περισσότερο το παιδί από το συγκεκριμένο νόσημα, σε συνάρτηση με την ωριμότητα του ανοσοποιητικού του συστήματος, ώστε το εμβόλιο να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης σκεφτείτε ότι αλλάζοντας το πρόγραμμα εμβολιασμών, αυτό σημαίνει συνήθως περισσότερες επισκέψεις στον ιατρό. Κάποιοι ερευνητές, μελετώντας την έκκριση της κορτιζόλης στα παιδιά, δηλ. της ορμόνης η οποία σχετίζεται με το στρές, είδαν ότι δεν υπάρχει διαφορά στα επίπεδά στρες του παιδιού, αν γίνουν ένα ή παραπάνω εμβόλια στην ίδια επίσκεψη. Αντίθετα, οι περισσότερες επισκέψεις στον παιδίατρο μπορεί να είναι περισσότερο στρεσογόνες για το παιδί.

Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι για τις επιπλέον επισκέψεις απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερο συνολικό κόστος, ενώ επίσης αυξάνεται και η πιθανότητα οποιουδήποτε λάθους.

Αναβάλλοντας ή απορρίπτοντας τον εμβολιασμό: κίνδυνοι και ευθύνες[3]

Με την απόφασή σας να αναβάλετε ή να αρνηθείτε τους εμβολιασμούς στο παιδί σας, θέτετε σε κίνδυνο, τόσο την υγεία του παιδιού σας όσο και άλλων ατόμων στην κοινωνία.

Τα ανεμβολίαστα παιδιά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ατόμων που είναι ευπαθή σε λοιμώξεις:

 • Μία τέτοια ομάδα του πληθυσμού η οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις λοιμώξεις είναι τα νεογνά και τα βρέφη. Κάποια εμβόλια, όπως αυτό της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR), δεν συνιστώνται πριν τους 9-12 μήνες στα βρέφη, γεγονός που καθιστά τα νεαρά βρέφη ευάλωτα στα νοσήματα αυτά.
 • Άλλη ευπαθής ομάδα είναι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή, είτε λόγω σοβαρής ασθένειας είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν. Τέτοιοι είναι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και λαμβάνουν χημειοθεραπεία, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, μεταμοσχευμένοι κλπ.

Προστατέψετε το παιδί σας, την οικογένειά σας και τους άλλους, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα:

Έχετε πάντα διαθέσιμο το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, ώστε να γνωρίζετε άμεσα ποια εμβόλια έχουν πραγματοποιηθεί και ποια όχι.

Αν το παιδί σας δεν έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια,  πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο όταν πηγαίνετε το παιδί στο ιατρείο ή σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη ώστε ο ιατρός να συμπεριλάβει στις πιθανές διαγνώσεις και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς, όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η παρωτίτιδα ή ο κοκκύτης. Επίσης αν το παιδί σας τελικά πάσχει από μία τέτοια «παιδική» ασθένεια, μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα από το προσωπικό του ιατρείου ή του νοσοκομείου, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου.

Αν το παιδί σας δεν έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια,  πρέπει να ενημερώσετε  επίσης το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό του παιδιού.  Τα ανεμβολίαστα παιδιά μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο και από άτομα τα οποία παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα μίας μεταδοτικής νόσου (ασυμπτωματικοί). Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να μεταδίδει μία ασθένεια.

Ακόμη και αν ξεσπάσει επιδημία μεταδοτικού νοσήματος στον παιδικό σταθμό,  στο σχολείο ή στην περιοχή σας γενικότερα δεν είναι αργά για να προστατευτείτε με τον εμβολιασμό. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αν το παιδί σας δεν έχει κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μη συμμετέχει σε σχολικές ή εξωσχολικές δραστηριότητες και να μην πάει στον παιδικό σταθμό για κάποιο διάστημα. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας εκτέθηκε σε κάποιο νόσημα που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό, για το οποίο όμως δεν έχει εμβολιαστεί, τότε:

 • Μάθετε για τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας.
 • Αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή, στην περίπτωση που το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας αναπτύξει συμπτώματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ενημερώνετε πάντα τον παδίατρο, την τοπική μονάδα υγείας, το προσωπικό του ΤΕΠ ή του ασθενοφόρου, πριν από την επαφή τους με το παιδί ή με τα μέλη της οικογένειάς σας, ότι το παιδί δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Θα αξιολογήσουν με διαφορετικό τρόπο την πιθανότητα να πάσχει το παιδί από «παιδική» ασθένεια. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά της νόσου σε άλλα άτομα.

 

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις απομόνωσης του παιδιού από άλλους, συμπεριλαμβανομένης και της υπόλοιπης οικογένειάς σας, ιδιαίτερα όσον αφορά στα νεογνά, βρέφη και άτομα με προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος.

Για κάποιες από τις μεταδιδόμενες ασθένειες υπάρχουν φάρμακα, τόσο για τη θεραπεία των ασθενών όσο και ως προφυλακτική αγωγή για την αποφυγή της ασθένειας στα άτομα που ήλθαν σε επαφή με ασθενείς (χημειοπροφύλαξη).

Ο ιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες για την προφύλαξη άλλων ατόμων του οικογενειακού/φιλικού σας περιβάλλοντος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορεί να έλθουν σε επαφή με την οικογένειά σας για περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις.

Αν πρέπει να ταξιδέψετε με το παιδί σας:

Σκόπιμο είναι να πληροφορηθείτε πριν από το ταξίδι σας ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες στην περιοχή που θα επισκεφθείτε. Είναι πιθανόν να χρειάζονται εμβόλια για το παιδί ή/και εσάς ώστε να είστε προστατευμένοι. Αξιόπιστες πληροφορίες θα αντλήσετε από την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ταξιδιωτική Ιατρική (www.keelpno.gr) ή την ενημερωτική ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ταξίδια στον κόσμο (www.who.int/topics/travel).

Αν πάσχετε εσείς ή το παιδί σας από κάποιο από τα νοσήματα που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό, καλό θα ήταν να αποφύγετε το ταξίδι αν έχετε συμπτώματα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης. Όταν ένα μη εμβολιασμένο άτομο νοσήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, σωστό είναι να αποφύγει το ταξίδι με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, μέχρις ότου ο ιατρός του βεβαιώσει ότι δεν μεταδίδει το νόσημά του.

Αναζητείστε το δικό σας ιστορικό εμβολιασμών:

γιατί είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και εσείς αν είστε ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, έτσι ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας.

 

5.5.4 Υπόδειγμα φόρμας άρνησης εμβολιασμού

Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών πρέπει να ενημερώνονται για την προστασία και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Παρά τις προσπάθειες όμως των γιατρών τους να εξηγήσουν τη σημασία των εμβολιασμών και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, κάποιες οικογένειες θα αρνηθούν τελικά να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, σκόπιμο είναι ο γιατρός να κρατήσει αρχείο σχετικά με την ενημέρωση των γονέων και να ζητήσει από αυτούς την έγγραφη άρνηση εμβολιασμού, με τη χρήση ειδικής φόρμας, η οποία θα τηρηθεί στο ιστορικό του συγκεκριμένου παιδιού. Σκόπιμο είναι επίσης να επανέρχεται το θέμα της ανάγκης εμβολιασμού σε κάθε επίσκεψη της συγκεκριμένης οικογένειας, με αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί όταν δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Τέλος, για μερικές οικογένειες, το γεγονός ότι θα χρειαστεί να υπογράψουν τη συγκεκριμένη φόρμα μπορεί να δράσει ανατρεπτικά και να οδηγήσει τελικά στην αποδοχή του εμβολιασμού.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα υπόδειγμα τυποποιημένης φόρμας άρνησης εμβολιασμών, προσαρμοσμένη στην ελληνική πρακτική, το οποίο δεν αποτελεί νομικό έγγραφο και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες σας.

 

Φόρμα Άρνησης Εμβολιασμού

Ονοματεπώνυμο:                                                            ΑΜ #

Ονοματεπώνυμο Γονέα/Κηδεμόνα:___________________________

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος δηλώνω ότι ο/η παιδίατρος ____________________________ μας σύστησε τα παρακάτω εμβόλια, τα οποία δεν επιθυμώ να γίνουν αυτή τη στιγμή στο παιδί μου:

Σύσταση Δεν επιθυμώ
Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας B
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικό κοκκύτη (DTaP ή Tdap)
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικό κοκκύτη, αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου b (DTaP-Hib, 4πλό)
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικό κοκκύτη, αιμόφιλου
ινφλουέντζας τύπου b και αδρανοποιημένο πολιομυελίτιδας (DTaP-Hib- IPV, 5πλό)
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, ακυτταρικό κοκκύτη, αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου b, πολιομυελίτιδας και ηπατίτιδας Β (DTaP-Hib- IPV-HBV, 6πλό)
Εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου (παίδων DT ή ενηλίκων Td)
Εμβόλιο για τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου b (Hib)
Συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου (13δύναμο)
Πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου (23δύναμο)
Εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR)
Εμβόλιο ανεμευλογιάς
Εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) και ανεμευλογιάς (4δύναμο)
Εμβόλιο εποχικής γρίπης
Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας C
Συζευγμένο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας (4δύναμο)
Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας A
Εμβόλιο κατά του Ροταϊού (πόσιμο)
Εμβόλιο για τον ιό Ανθρώπινων Κονδυλωμάτων (4δύναμο)
Άλλο εμβόλιο________________________________________

Είχα ικανοποιητικό χρόνο και την ευκαιρία να συζητήσω για τα εμβόλια αυτά με τον/τη γιατρό μας, που απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Καταλαβαίνω:

 • το στόχο και την ανάγκη των συστηνόμενων εμβολίων,
 • το όφελος και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των συστηνόμενων εμβολίων,
 • ότι αν το παιδί μου δεν κάνει τα εμβόλια, όπως συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • την πιθανή νόσηση από μεταδοτικό νόσημα, το οποίο μπορεί να έχει επιπλοκές που μπορεί να περιλαμβάνουν (κυκλώστε τις επιπλοκές που αντιστοιχούν στο/στα συγκεκριμένα εμβόλια) πνευμονία, μηνιγγίτιδα, παράλυση, σπασμούς, απώλεια ακοής, ανάγκη νοσηλείας, την εμφάνιση καρκίνου μετά από χρόνια και πιθανόν άλλες επιπλοκές,
  • την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλα άτομα,
  • την πιθανή ανάγκη παραμονής του παιδιού μου στο σπίτι και την ανάγκη αποχής από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο σε περίπτωση επιδημίας από κάποιο από τα νοσήματα αυτά στην περιοχή μας.
 • Καταλαβαίνω ότι ο παιδίατρος μας και το Υπουργείο Υγείας συστήνουν τη χορήγηση των εμβολίων αυτών, σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση.

 

Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα ότι αυτή τη στιγμή δεν επιθυμώ να εμβολιαστεί το παιδί μου ή θα αναβάλω για αργότερα τον εμβολιασμό του παιδιού μου. (κυκλώστε την κατάλληλη φράση για την περίσταση). 

Καταλαβαίνω ότι αν δεν ακολουθήσω τις συστάσεις για τον εμβολιασμό μπορεί να θέτω σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του παιδιού μου, αλλά και άλλων ατόμων με τα οποία το παιδί μου έρχεται σε επαφή.

Καταλαβαίνω, επίσης, ότι μπορώ να αλλάξω γνώμη οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον και να αποδεχθώ τους ανωτέρω εμβολιασμούς.

Δηλώνω ότι διάβασα προσεκτικά αυτή τη φόρμα και την καταλαβαίνω.

Υπογραφή Γονέα/Κηδεμόνα_______________________

Ημερομηνία_______________

Σήμερα είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκ νέου την απόφασή μου να μην εμβολιάσω το παιδί μου με το ανωτέρω εμβόλιο/α και αρνούμαι και πάλι το/τα ανωτέρω συνιστώμενο/α εμβόλιο/α.

Υπογραφή Γονέα ________________

Ημ/νία _____________

 

Λήψη επεξεργάσιμου αρχείου: doc, docx, Google docs

 

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παρέχουν στους γονείς ισορροπημένη και καλά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, βοηθώντας τους να κάνουν τη σωστή επιλογή σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών τους”

Dr Marc Sprenger, Γενικός Διευθυντής ECDC (2010-2015)

[1]   Υλικό προσαρμοσμένο από το ECDC, βασισμένο σε ενημερωτικό υλικό του Ιρλανδικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών και της Εκτελεστικής Υπηρεσίας Υγείας της Ιρλανδίας. http://www.hse.ie/eng/health/immunisation/hcpinfo/frequentlyaskedquestions/PILandSPC/PILandSPC.html

[2]   Υλικό τροποποιημένο από το ECDC, από πρωτότυπο υλικό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ: http://vec.chop.edu/service/parents-possessing-accessing-communicating-knowledge-about-vaccines/home.html

 

[3]   Προσαρμογή από το ECDC οδηγιών του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Europe)