Δεκέμβριος 2016

Για να κάνουμε το AIDS παρελθόν!

Κι ο πλέον αυστηρός κριτής δεν θα μπορούσε σήμερα να μην παραδεχθεί ότι  η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο πεδίο αντιμετώπισης της HIV/AIDS λοίμωξης, από τότε που αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στον πλανήτη,  τριάντα πέντε χρόνια πριν, είναι μεγάλη.

Όσοι  ζουν με τον ιό μπορούν πλέον όχι μόνο να μακροημερεύσουν αλλά και να απολαύσουν μια φυσιολογική ζωή χάρη στα μέσα που παρέχει σήμερα η επιστήμη.  Και  τα μέσα αυτά είναι σήμερα διαθέσιμα σε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ.

Παγκοσμίως, όλο και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια σχετιζόμενα με την HIV/AIDS λοίμωξη. Από το 2010 έως σήμερα,  οι μολύνσεις παιδιών από τις οροθετικές μητέρες τους έχουν μειωθεί στο μισό ενώ, κατά την τελευταία 5ετία,  ο αριθμός όσων έχουν πρόσβαση στα σωτήρια φάρμακα έχει διπλασιαστεί.

 

Στη χώρα μας, η μείωση του ρυθμού των νέων διαγνώσεων κατά την τελευταία τριετία αντικατοπτρίζει την επιτυχή συλλογική προσπάθεια κρατικών φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να αναχαιτιστεί η επιδημική έξαρση του HIV, που είχε παρατηρηθεί στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών. Οι ενάρξεις αντιρετροϊκής αγωγής έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία. Η υιοθέτηση των διεθνών οδηγιών για την αντιρετροϊκή αγωγή, σε συνδυασμό με το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόσβαση των ευάλωτων πληθυσμών στο σύστημα υγείας , διασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση στη θεραπεία . Τέλος, η προώθηση του ανώνυμου και εθελοντικού ελέγχου στην κοινότητα, που έχει υποστηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την τελευταία πενταετία, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της HIV/AIDS λοίμωξης, ειδικά σε  πληθυσμούς με δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Πέρα όμως από την επιστημονική πρόοδο, σε πολιτικό επίπεδο, η διαπίστωση πως η οριστική επίλυση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος  υγείας είναι άρρηκτα δεμένη με την πρόοδο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εξάλειψη των εχθροπραξιών, οι ανισότητες των φύλων και εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα , είναι από μόνη της ένα σημαντικό επίτευγμα.  Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση του AIDS, όπως αναδεικνύεται από τον στρατηγικό σχεδιασμό του ειδικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) και σε πλήρη σύμπνοια με τους Αειφόρους Αναπτυξιακούς Στόχους (Sustainable Development Goals/SDGs) που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, καθοδηγεί τα επόμενα βήματα εκείνων που λαμβάνουν τις καθοριστικές για τις τύχες των λαών αποφάσεις  παγκοσμίως.

Κι όσο κι αν ο στόχος 90-90-90 του UNAIDS φαντάζει σε κάποιους υπερβολικά φιλόδοξος, είναι η πρόοδος που μας έχει πιστωθεί μέχρι σήμερα, που μας κάνει να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον,  υπό την αδιαπραγμάτευτη, όμως,  προϋπόθεση πως καθείς μας θα πράξει αυτό που του αναλογεί.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως η εθνική ηγετική Αρχή για την αντιμετώπιση τους AIDS στη χώρα μας, εστιάζει και κινητοποιεί τις δυνάμεις του στην υπηρεσία τριών πρωταρχικών και αλληλένδετων προτεραιοτήτων: Την πρώιμη διάγνωση, την έγκαιρη διασύνδεση του διαγνωσθέντος περιστατικού με τη θεραπεία και, τέλος, την παραμονή στη θεραπεία.  Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπόρευσης με την κοινωνία των πολιτών.

Γιατί  μπορούμε να κάνουμε το AIDS παρελθόν.

Γιατί η παράδοση στις μελλοντικές γενιές ενός κόσμου ελεύθερου από AIDS είναι μια υπέρτατη αποστολή στην οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε.

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ
αν.Καθ. Χειρουργικής ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ


Περιεχόμενα:

 

Το ενημερωτικό δελτίο σε μορφή pdf.