Μάρτιος 2016

Εποχική γρίπη 2015-2016

H γρίπη είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ομώνυμους ιούς της γρίπης Α και Β. Οι ανωτέρω ιοί γενικά προκαλούν ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής (πυρετός >38οC, κεφαλαλγία-μυαλγία, συμπτώματα από το αναπνευστικό), αλλά ενίοτε προκαλούν σοβαρή νόσηση, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι τύποι Α και Β εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα αντιγονικής εκτροπής, μεταλλάξεων δηλαδή στην αιμοσυγκολλητίνη και τη νευραμινιδάση, που οδηγούν στην εμφάνιση αντιγονικά νέων στελεχών. Έτσι προκαλούνται οι ετήσιες επιδημίες γρίπης. Στην Ελλάδα οι εξάρσεις αυτές συμβαίνουν κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως Απρίλιο.

Ενίοτε γενετικές μεταβολές μεγάλης έκτασης σε ιούς γρίπης Α, ανασυνδυασμοί δηλαδή ολόκληρων γονιδίων, προκαλούν την εμφάνιση πανδημικών στελεχών, όπως συνέβη με το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09 που πρωτοεμφανίστηκε το 2009 και έκτοτε προκαλεί ετήσιες επιδημίες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης από λοίμωξη από ιό γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Συνιστάται σε άτομα υψηλού κινδύνου και προτείνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο. Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορεί το τριδύναμο εμβόλιο ιών γρίπης, που περιλαμβάνει τα κυκλοφορούντα στελέχη ιών Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β. Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, προτείνει τη σύσταση του εμβολίου του επόμενου έτους, ώστε να διατηρείται η αποτελεσματικότητά του.

Όσον αφορά στη θεραπεία, στην πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκεται η οσελταμιβίρη, που είναι το αντιιικό φάρμακο επιλογής έναντι των ιών γρίπης. Πρόκειται για αναστολέα της νευραμινιδάσης του ιού και το σκεύασμα έχει την εμπορική ονομασία Tamiflu. Συνιστάται η χρήση του τις πρώτες 48-72 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Κατά την περίοδο γρίπης 2015/16 η πλειονότητα των στελεχών που ανιχνεύθηκαν ήταν ιοί γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και ανήκαν σε έναν νέο φυλογενετικό κλάδο (6Β.1), ενώ ήταν αντιγονικά παρόμοιοι με το στέλεχος του εμβολίου, A/California/7/2009. Κυκλοφορεί επίσης και ο ιός γρίπης Β, και συγκεκριμένα στελέχη που ανήκουν στον φυλογενετικό κλάδο Victoria, που δεν συμπεριλαμβανόταν στο εμβόλιο της τρέχουσας περιόδου, συμπεριελήφθη όμως έπειτα από σύσταση του ΠΟΥ στο εμβόλιο για την επόμενη περίοδο 2016/17.

Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδας, Νικόλαος Μαλισιόβας, Μαρία Εξηντάρη, Γεωργία Γκιούλα, Αγγελική Μελίδου


Περιεχόμενα:

 

Το ενημερωτικό δελτίο σε μορφή pdf.