Σεπτέμβριος 2015

Μετανάστες & Δημόσια Υγεία

Η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος και η προστασία της Δημόσιας Υγείας έχει τοποθετηθεί ως ύψιστη προτεραιότητα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει προβεί σε μία σειρά παρεμβάσεων σχετικά με τη διαχείριση του αυξημένου μεταναστευτικού/προσφυγικού ρεύματος. Οι συνολικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας το 2015 ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προβλήματος παρουσιάζεται στα νησιά του Αιγαίου.

Βασική προτεραιότητά μας αποτέλεσε η εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης των μεταναστών/προσφύγων και η συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να χρηματοδοτηθεί. Επιπλέον, κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκαν όλους τους χώρους Πρώτης Υποδοχής ανά την Ελλάδα, ώστε να ελέγξουν τις συνθήκες υγιεινής και να ενημερωθούν για ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Ακόμη, έχει διατεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ σε καθημερινή βάση στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών στην Π.Ράλλη και στην Αμυγδαλέζα, όπως και στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Τέλος, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν μεταφερθεί σε Μυτιλήνη και Κω, όπως και σε χώρους της Αττικής (Πεδίον του Άρεως, Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου και Φαλήρου κλπ.), όπου προσφέρονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους νοσούντες μετανάστες/προσφυγές.

Στόχο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενων λοιμωδών νοσημάτων και η διόρθωση οποιωνδήποτε ατελειών των δομών φιλοξενίας των μεταναστών, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής για τους μετανάστες/πρόσφυγες, τους ένστολους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Καθηγητής Χειρουργικής


Περιεχόμενα:

Το ενημερωτικό δελτίο σε μορφή pdf.