Οκτώβριος 2014

HIV λοίμωξη: κάθετη μετάδοση

Η HIV λοίμωξη παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και παγκοσμίως.
Συνήθεις τρόποι μετάδοσης της HIV-λοίμωξης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλάξεων, η χρήση (μολυσμένων) κοινών ιατρικών υλικών όπως σύριγγες  καθώς και η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό.
Η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης σχετίζεται με το ιικό φορτίο και την ανοσολογική κατάσταση της μητέρας, την πρόωρη ρήξη υμένων, την παρουσία   χοριοαμνιονίτιδας, καθώς και τον τρόπο αποπεράτωσης του τοκετού.
Μηχανισμοί μετάδοσης της HIV λοίμωξης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης μέσω του πλακούντα, μέσω κολπικών εκκρίσεων από τον πυελογεννητικό σωλήνα, καθώς και μετά τον τοκετό, μέσω του θηλασμού.
Μέθοδος εκλογής για τον τοκετό αποτελεί η καισαρική τομή με σκοπό την αποφυγή εκκρίσεων μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα και ταυτόχρονα τη μείωση της κάθετης μετάδοσης, λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε το HIV ιικό φορτίο της επιτόκου (< ή > από 1.000 copies/mL).  Η ενδεικνυόμενη ηλικία κύησης προσδιορίζεται στις 38 εβδομάδες.
Η συνεργασία όλων των απαραίτητων ιατρικών φορέων έχει συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας της κάθετης μετάδοσης σε ποσοστό < 2%.

Στέφανος Παππάς, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, ΜΕΛΚ  Έλενα Βενιζέλου


Περιεχόμενα:

 

Το ενημερωτικό δελτίο σε μορφή pdf.