Επιδημίες στον κόσμο, Φεβρουάριος 2017

Ιός Ζίκα

Από το Μάιο του 2015 βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία από τον ιό Zika, κυρίως στη Βραζιλία,  αλλά και σε περισσότερες από 68 χώρες στη Νότια Αμερική, στην  Κεντρική  Αμερική, στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού. Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Η λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης συσχετίζεται με περιστατικά μικροκεφαλίας σε έμβρυα.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, εγκύους, νήπια και ηλικιωμένους, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται η ακύρωση του ταξιδιού.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου συνιστάται στους ταξιδιώτες να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά την επιστροφή τους, αν είναι ασυμπτωματικοί, και για έξι μήνες, αν αναπτύξουν συμπτώματα. Στους άνδρες ταξιδιώτες που η σύντροφός τους είναι έγκυος, συνιστάται η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές ενδημικές σε κουνούπια Aedes συνίσταται η χρήση εντομοαπωθητικών για τρεις εβδομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

Πυρετός από τον ιό Zika. Οδηγίες για ταξιδιώτες (12/2016)

 

Κίτρινος πυρετός

Από τις 5 Δεκεμβρίου 2015 ήταν σε εξέλιξη σοβαρή επιδημία κίτρινου πυρετού στην Ανγκόλα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τερματίστηκε η επιδημία σε αυτές τις περιοχές γιατί δεν έχει εμφανιστεί κανένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα τους τελευταίους 6 μήνες.

Από το 2016 οι αρχές της Βραζιλίας αναφέρουν σποραδική μετάδοση  κίτρινου πυρετού σε αρκετές περιοχές και αυτόχθονη μετάδοση  στις περιοχές Μίνας Ζεράις (Minas Gerais), Εσπίριτο Σάντο (Espírito Santo) και Σάο Πάολο (São Paulo).  Έως τις 19 Ιανουαρίου αναφέρθηκαν στο Μίνας Ζεράις 206 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 54 θανάτων σε 29 Δήμους, και 8 κρούσματα στο Εσπίριτο Σάντο. Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές αναλύσεις του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, υπάρχουν ευνοϊκές  προϋποθέσεις για  μετάδοση του ιού και είναι αναγκαίες  περαιτέρω ενέργειες και προσπάθειες για τον έλεγχο, την επιτήρηση και την  πρόληψη της νόσου. Κίνδυνος για τον ταξιδιώτη υφίσταται σε όλες τις χώρες ή τις περιοχές όπου συμβαίνει μετάδοση του ιού του κίτρινου πυρετού.  Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνίσταται  ο εμβολιασμός στις περιοχές Μίνας Ζεράις (Minas Gerais), Άκρι (Acre), Αμαπά (Amapá),Αμαζόνας (Amazonas), Ντιστρίτο Φεντεράλ(Distrito Federal) (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μπραζίλια), Γκοϊάς (Goiás), Μαρανίαο (Maranhão), Μάτο Γκρόσο (Mato Grosso) Μάτο Γκρόσο ντο σουλ (Mato Grosso do Sul), Παρά (Pará), Ροντόνια (Rondônia) , Ροραίμα (Roraima) και Τοκαντίς (Tocantins) και καθορισμένες περιοχές από τις ακόλουθες περιοχές : Bahia, Piauí, Paraná, Ρίο Grande do Sul, Santa Catarina και Σάο Πάολο. Ο εμβολιασμός συνιστάται επίσης στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τους καταρράκτες Ιγκουάζου (Iguazu Falls) και τις αγροτικές περιοχές του Σάο Πάολο.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα γίνεται στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών. Από τις 11 Ιουλίου 2016 το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του Κίτρινου πυρετού ισχύει εφ’ όρου ζωής για το άτομο που έχει εμβολιαστεί. Η οδηγία αυτή αφορά και τα προηγούμενα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί καθώς επίσης και τα καινούργια 10 ημέρες μετά την έκδοσή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

Έξαρση Κίτρινου Πυρετού στη Βραζιλία (Ιανουάριος 2017)

Καρναβάλι Ρίο ντε Τζανέιρο Οδηγίες για τους ταξιδιώτες (Φεβρουάριος 2017)

 

Πολιομυελίτιδα

Για το 2016, έχουν δηλωθεί νέα κρούσματα πολιομυελίτιδας από το φυσικό στέλεχος του ιού πολιομυελίτιδας στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στη Νιγηρία. Οι ταξιδιώτες με προορισμό ενδημικές χώρες και περιοχές που αναφέρουν κρούσματα ή κυκλοφορία του ιού της πολιομυελίτιδας συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι.

 

Δάγκειος πυρετός και Chikungunya

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω νύγματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Γρίπη Α(Η7Ν9)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  έχουν εμφανιστεί σποραδικά κρούσματα από το στέλεχος του ιού της γρίπης Α(Η7Ν9) των πτηνών σε περιοχές της Κίνας.  Σύμφωνα με τον Οργανισμό,  συνιστάται  η λήψη μέτρων προφύλαξης όπως η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, η αποφυγή της άμεσης επαφής με πουλερικά  και η αποφυγή επίσκεψης σε υπαίθριες αγορές ζώων και πτηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:

http://www.keelpno.gr/el-gr/ταξιδιωτικήιατρική.aspx

Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής
Υπηρεσιών Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ