Νέα από τη διεθνή βιβλιογραφία, Απρίλιος 2016

Ο ιός Zika σχετίζεται με την μικροκεφαλία

 

To 2015 μια επιδημία ευρείας κλίμακας, η οποία οφειλόταν σε λοίμωξη από τον ιό Zika, εμφανίστηκε στη Νότια και Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική. Αυτό που προκαλεί ανησυχία σε σχέση με αυτή την επιδημία είναι η εμφανής αύξηση της επίπτωσης της μικροκεφαλίας σε έμβρυα που γεννήθηκαν από μητέρες που μολύνθηκαν από τον ιό Zika.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται η περίπτωση μίας μέλλουσας μητέρας, η οποία ζούσε στη Βραζιλία και εμφάνισε πυρετό με εξάνθημα στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης. Το υπερηχογράφημα που έγινε την 29η εβδομάδα της κύησης έδειξε μικροκεφαλία με αποτιτανώσεις στον εγκέφαλο του εμβρύου και στον πλακούντα. Μετά το αίτημα της μητέρας για διακοπή της κύησης ακολούθησε βιοψία του εμβρύου. Παρατηρήθηκε μικροκεφαλία, με σχεδόν πλήρη αγυρία, υδροκέφαλος, πολυεστιακές δυστροφικές αποτιτανώσεις στον φλοιό και στην υποφλοιώδη λευκή ουσία με συνοδή μετατόπιση του φλοιού (cortical displacement) και ήπια εστιακή φλεγμονή. Ο ιός Zika εντοπίστηκε μέσω της RT-PCR δοκιμασίας στον εγκεφαλικό ιστό του εμβρύου, με συμβατά ευρήματα στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Το ολικό γονιδίωμα του ιού ελήφθη από τον εγκέφαλο του εμβρύου.

 

Πηγή: N ENGL J MED 374; 10, March 10, 2016

Τίτλος άρθρου: Zika Virus Associated with Microcephaly

Mlakar J et al.


Πειραματικές μελέτες στην «ευαισθησία» ιταλικού πληθυσμού κουνουπιών Aedes albopictus στον ιό Zika

 

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μελέτης ενός ιταλικού πληθυσμού κουνουπιών Aedes albopictus σχετικά με την «ικανότητα διαβίβασης» (vector competence) του ιού Zika.

Τα κουνούπια Aedes albopictus ήταν «ευπαθή» (susceptible) στη λοίμωξη από τον ιό Zika (infection rate: 10%) και ο ιός μπορούσε να διασπαρεί και εκκρινόταν στο σάλιο του κουνουπιού (dissemination rate: 29%; transmission rate: 29%) μετά από μία περίοδο επώασης 11 ημερών. Η παρατηρούμενη «ικανότητα διαβίβασης» ήταν χαμηλότερη από ό,τι σε μια αποικία Aedes Aegypti που ελέγχθηκαν παράλληλα.

 

Πηγή: Eurosurveillance, Volume 21, Issue 18, 05 May 2016

Τίτλος άρθρου: Experimental studies of susceptibility of Italian Aedes albopictus to Zika virus

M Di Luca et al.

Μαρία Τσερώνη, Νοσηλεύτρια, MA on Health and Social Care Management, PhD(c), EPIET Fellow, ΚΕΕΛΠΝΟ