Συστήματα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Γρίπης: Δεδομένα 2015-2016

Εισαγωγή

Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ομώνυμο ιό. Πρόκειται για μια οικογένεια RNA ιών, η οποία διακρίνεται σε διάφορους τύπους και προσβάλλουν τα θηλαστικά και τα πτηνά. Οι κυριότεροι τύποι που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι ο τύπος Α και ο τύπος Β. Η νόσος που προκαλεί στον άνθρωπο, συνήθως, είναι ελαφριά, αλλά μπορεί να είναι και πιο σοβαρή. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν: πυρετό, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία και κακουχία. Επιπλοκές της γρίπης είναι η μικροβιακή πνευμονία, οι παροξύνσεις βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας και η απορρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν, επίσης, ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Οι ασθενείς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές, αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, όμως ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο για νόσηση ή/και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν ορισμένες ομάδες “υψηλού κινδύνου”, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα).
  • Έγκυες γυναίκες, λεχωΐδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) >40 kg/m2
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

Για τις ομάδες αυτές συνιστάται να γίνεται κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο είναι το κύριο μέσο προστασίας από τη γρίπη. Περιλαμβάνει τους δύο πιο συχνούς υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, δηλαδή τους H1N1pdm09 και H3N2, καθώς και ένα στέλεχος τύπου Β. Επειδή όμως ο ιός της γρίπης παρουσιάζει μικρότερες ή μεγαλύτερες αντιγονικές μεταβολές από χρονιά σε χρονιά, το εμβόλιο χρειάζεται να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ιδανικά κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Απαιτείται μόνο μια δόση, καθώς τυχόν επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στη βελτίωση της ανοσίας.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην κοινότητα αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Το επιδημικό κύμα στη χώρα μας, συνήθως, αρχίζει κατά τον Ιανουάριο, εμφανίζει την κορύφωση του στα τέλη Φεβρουαρίου / αρχές Μαρτίου, και στη συνέχεια φθίνει μέχρι τον Απρίλιο ή και το Μάιο. Όμως η γρίπη παραμένει απρόβλεπτη, και τόσο η έναρξη όσο και η διάρκεια του επιδημικού κύματος μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο. Η αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης στην κοινότητα συμβαδίζει με αντίστοιχη αύξηση των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το γεγονός αυτό ασκεί κάθε χρόνο πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που χρειάζεται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Ομοίως η γρίπη προκαλεί αύξηση των θανάτων, που μάλιστα αντανακλάται και σε αυξημένο δείκτη αδρής θνησιμότητας στον πληθυσμό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες διαθέτουν συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης, ώστε να παρακολουθούν την ένταση, τα χαρακτηριστικά και τον αντίκτυπο του επιδημικού κύματος κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα η γρίπη επιτηρείται από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά.

Η κλινική επιτήρηση της γρίπης γίνεται μέσω:

  1. του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (σύστημα Sentinel) και αφορά την εβδομαδιαία συλλογή δεδομένων για τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής» στην κοινότητα
  2. του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (δηλώνεται με το ειδικό δελτίο – ΥΔ7)
  3. του συστήματος επιτήρησης σοβαρών εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (ενεργητικό σύστημα επιτήρησης)
  4. του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης της αδρής θνησιμότητας

 

Η εργαστηριακή επιτήρηση της γρίπης αφορά στον έλεγχο κλινικών δειγμάτων από άτομα με κλινική εικόνα γριπώδους συνδρομής στα παρακάτω εργαστήρια:

α) Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νότιας. Ελλάδας, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur

β) Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, B΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

γ) Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ

Τα κλινικά δείγματα συνοδεύονται πάντα από το ειδικό «Συνοδευτικό Δελτίο Αποστολής Ρινοφαρυγγικού Επιχρίσματος / Εκπλύματος προς Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ή Άλλα Εργαστήρια».

Για την περίοδο 2015 – 2016, η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2015 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2015) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2016 (16–22 Μαϊου 2016). Τα διαθέσιμα στοιχεία καλύπτουν μέχρι και την εβδομάδα 12/2016 (21–27 Μαρτίου 2016).

 

Κλινικό σκέλος επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης

Στο σύστημα παρατηρητών νοσηρότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά τη φετινή περίοδο γρίπης συμμετείχαν εθελοντικά περίπου 176 ιατροί. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, καταγράφεται δειγματοληπτικά η εξέλιξη της συχνότητας ορισμένων νοσημάτων µε βάση κλινικές εκδηλώσεις. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται οι κλινικές εκδηλώσεις που είναι συμβατές µε γρίπη (γριπώδης συνδρομή), βάσει του σχετικού ορισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Control and Prevention – ECDC).

 

Ορισμός γριπώδους συνδρομής, ECDC 2012
Αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων ΚΑΙ Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συστηματικά συμπτώματα:

– Πυρετός

– Καταβολή

– Κεφαλαλγία

– Μυαλγίες

ΚΑΙ Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα από το αναπνευστικό:

– Βήχας

– Πονόλαιμος

– Δύσπνοια

 

Κάθε εβδομάδα συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στον αριθμό επισκέψεων για κάθε αιτία, καθώς και τον αριθμό επισκέψεων λόγω γριπώδους συνδρομής. Τα στοιχεία αυτά αναλύονται με στάθμιση ως προς το μόνιμο πληθυσμό της χώρας κατά γεωγραφικό διαμέρισμα και αστικότητα (ΕΣΥΕ, δεδομένα απογραφής 2001) και προκύπτει ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1000 επισκέψεις κατά εβδομάδα.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα 1, κατά την περίοδο 2015-2016 το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 53/2015 (28 Δεκεμβρίου 2015 – 3 Ιανουαρίου 2016), κορυφώθηκε κατά την εβδομάδα 5/2016 (1-7 Φεβρουαρίου 2016) και επανήλθε σε χαμηλά επίπεδα κατά την εβδομάδα 10/2016 (7-13 Μαρτίου 2016). Συγκριτικά με την περσινή περίοδο γρίπης 2014-2015, η αύξηση της δρασηριότητας ξεκίνησε περίπου μια εβδομάδα αργότερα και παρέμεινε αυξημένη για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται οτι επειδή πρόκειται για δειγματοληπτικό σύστημα επιτήρησης (τύπου sentinel), το ύψος της καμπύλης δεν αντανακλά απολύτως την επίπτωση της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα· συνεπώς, δε θα πρέπει να συνάγεται το συμπέρασμα οτι η δραστηριότητα της γρίπης στην κοινότητα ήταν χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

 

Εργαστηριακό σκέλος επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης

Το εργαστηριακό σκέλος της επιδημιολογικής επιτήρησης αφορά στην ανίχνευση του ιού σε ρινοφαρυγγικά δείγματα που αποστέλλονται από τα νοσοκομεία προς τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Νότιας Ελλάδας – Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Βόρειας Ελλάδας – Β΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΑΠΘ), καθώς και προς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ.

Κατά τη φετινή περίοδο 2015-2016 δε λειτούργησε το εργαστηριακό σκέλος του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (σύστημα sentinel). Συνεπώς, δεν υπήρξε αποστολή δειγμάτων προς τα εργαστήρια από τους εθελοντές ιατρούς του συστήματος και δεν είχαμε εικόνα για τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφόρησαν στην κοινότητα (δηλαδή σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς).

Τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης µε εξειδικευµένες ιολογικές εξετάσεις αποµονώνουν και ταυτοποιούν τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Συµµετέχουν στο δίκτυο εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης του Παγκόσµιου Oργανισµού Υγείας (με πάνω από 110 εργαστήρια σε περισσότερες από 80 χώρες) και αποστέλλουν πληροφορίες για τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από το δίκτυο, το Φεβρουάριο κάθε χρόνου (για το βόρειο ηµισφαίριο) ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας συστήνει προς τις φαρµακοβιοµηχανίες τη σύνθεση του εμβολίου εποχικής γρίπης της επόµενης χρονιάς.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα 2, κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, από την εβδομάδα 40/2014 έως και την εβδομάδα 12/2015, ελέγχθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ συνολικά 4424 κλινικά δείγματα (όλα από νοσοκομεία). Τα 1749 (39,5%) εξαυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, και ειδικότερα τα 1667 (95,3%) ήταν τύπου Α και τα 82 (4,7%) τύπου Β. Τα 1660 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και από αυτά τα 13 (0,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2), ενώ τα 1647 (98,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά συνέπεια, για την περίοδο 2015-2016 το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ως προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς ήταν το πανδημικό Α(Η1Ν1)pdm09, αντίθετα με την περσινή περίοδο γρίπης 2014-2015, όπου στην αρχή επικράτησε ο υπότυπος Α(Η3Ν2), ενώ μετά τα μέσα της περιόδου εκτοπίστηκε από τα στελέχη τύπου Β. Είναι σύνηθες ο ιός γρίπης τύπου Β να αυξάνει (σε άλλοτε άλλο βαθμό) τη δραστηριότητα του προς το τέλος της περιόδου γρίπης και με δεδομένο οτι η φετινή περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δε θα πρέπει να αποκλειστεί ενδεχόμενο αύξησης των απομονωθέντων στελεχών τύπου Β στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Επιτήρηση σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Από την πανδημία του 2009 και μετά, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί πανελλαδικό ενεργητικό (active) σύστημα επιτήρησης για τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (δηλαδή όσα νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ) και για τους θανάτους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2015 έως και την εβδομάδα 12/2016, στη χώρα μας καταγράφηκαν 429 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 402 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 239 άνδρες και 163 γυναίκες, με διάμεση ηλικία 57 έτη. Τα 396 (98,5%) από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και μόνο τα 6 (1,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 333 από τα στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν· εξ αυτών τα 330 (99,1%) άνηκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και μόνο 3 (0,9%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2) (Διάγραμμα 3). Οι 305 (75,9%) από τους ασθενείς αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ (Γ1α/Γ.Π.οικ. 81918-26/10/2015).

Ακόμη, από την εβδομάδα 40/2015 έως και την εβδομάδα 12/2016, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 183 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 158 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 25 σε κρούσματα που δε νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ (Διάγραμμα 4). Πρόκειται για 113 άνδρες και 70 γυναίκες, με διάμεση ηλικία 60 έτη. Από τα 180 (98,4%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και μόνο από τα 3 (1,6%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 151 από τα απομονωθέντα στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, και εξ αυτών τα 150 (99,3%) ανήκαν στον υπότυπο A(H1N1)pdm09. Τα 153 (83,6%) από τα 183 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ (Γ1α/Γ.Π.οικ. 81918-26/10/2015).

Κατά τη φετινή χρονιά, και μέχρι την εβδομάδα 12/2016, είχαμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών ΜΕΘ και θανάτων (402 και 183 αντίστοιχα) σε σχέση με την περσινή περίοδο 2014 – 2015 (233 εισαγωγές και 111 θάνατοι). Όπως ήδη αναφέρθηκε, κατά την περσινή περίοδο επικράτησαν τα στελέχη γρίπης τύπου Β και Α(Η3Ν2), ενώ μεταξύ των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων κυκλοφόρησε και ο A(H1N1)pdm09 σε ποσοστό περίπου 15% του συνόλου. Αντίθετα, κατά τη φετινή περίοδο 2015 – 2016 τα σοβαρά κρούσματα και οι θάνατοι ήταν σχεδόν αποκλειστικά A(H1N1)pdm09. Από την άποψη αυτή, η περίοδος 2015 – 2016 είναι περισσότερο συγκρίσιμη με την πρώτη μεταπανδημική περίοδο 2010 – 2011, οπότε και είχαμε 366 καταγεγραμμένες εισαγωγές ΜΕΘ και 180 θανάτους με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

 

Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας

Η καταγραφή των θανάτων γίνεται δειγματοληπτικά από τα ληξιαρχεία ορισμένων δήμων της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αφορά τους θανάτους που εγγράφηκαν στα ληξιαρχεία κατά την εβδομάδα αναφοράς. Τα δεδομένα προέρχονται από το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣ ΛΗΠ) που λειτουργεί από το Μάιο του 2013 στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης & ΗΕΣ της Γεν. Δ/νσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας.

Στο σύστημα, στην παρούσα φάση, συμμετέχουν περιοχές με πληθυσμό περίπου 1661541 κατοίκους, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας (Απογραφή Πληθυσμού 2011). Συγκεκριμένα, συμμετέχουν το σύνολο των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Κέρκυρας, Μαγνησίας & Σποράδων, Καβάλας & Θάσου και οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς και Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (αδρή θνησιμότητα) εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος European Mortality Monitoring (EuroMOMO), στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το συντονισμό του προγράμματος στην Ελλάδα έχει το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο του προγράμματος αναρτώνται σε εβδομαδιαία βάση στον ιστότοπο www.euromomo.eu.

Στο διάγραμμα 6 παρουσιάζονται τα κύρια ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα, με επικέντρωση στην έγκαιρη ανίχνευση θνησιμότητας που υπερβαίνει την αναμενόμενη (excess mortality). Κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, και μέχρι την εβδομάδα 12/2016, η αδρή θνησιμότητα στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο πλαίσιο της αναμενόμενης (Διάγραμμα 6).

Διάγραμμα 1: Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις κατά εβδομάδα. Σύνολο χώρας, περίοδοι γρίπης 2014-2015, 2015-2016.

mar16_kt_1

Διάγραμμα 2: Συνολικός αριθμός φαρυγγικών δειγμάτων και απομονωθέντων στελεχών ιού γρίπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ. Σύνολο χώρας, περίοδος γρίπης 2015 – 2016.

 mar16_kt_2

Διάγραμμα 3: Αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ ανά εβδομάδα, σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύνολο Ελλάδας, από εβδομάδα 40/2015 έως εβδομάδα 12/2016 (21–27 Μαρτίου 2016). Συνολικός αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων έως και την εβδομάδα 12/2016: 402

 mar16_kt_3

Διάγραμμα 4: Αριθμός θανάτων (σε ΜΕΘ & εκτός ΜΕΘ) ανά εβδομάδα, σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύνολο Ελλάδας, από εβδομάδα 40/2015 έως εβδομάδα 12/2016 (21–27 Μαρτίου 2016). Συνολικός αριθμός θανάτων έως και την εβδομάδα 12/2016: 183

mar16_kt_4

Διάγραμμα 5: Ηλικιακή κατανομή εισαχθέντων σε ΜΕΘ με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και ασθενών που κατέληξαν σε ΜΕΘ ή εκτός ΜΕΘ Σύνολο Ελλάδας, από εβδομάδα 40/2015 έως εβδομάδα 12/2016 (21–27 Μαρτίου 2016).

mar16_kt_5

Διάγραμμα 6: Παρατηρούμενος και αναμενόμενος αριθμός θανάτων κατά εβδομάδα στις περιοχές της Ελλάδας που μετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, εβδομάδα 30/2009 έως εβδομάδα 12/2016.

mar16_kt_6

Θεόδωρος Λύτρας, Γιατρός εργασίας-γραφείο νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω αναπνευστικού(ΚΕΕΛΠΝΟ)