Επίσκεψη στην Κώ 04/09/2015

Η κρισιμότητα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, με τις συνολικές ροές προς τη χώρα μας να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, συντέλεσε στην άμεση ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Κω, ένα νησί  που πλήττεται από τα συνεχή κύματα προσφύγων. Στη σύσκεψη αυτή, αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση στο νησί, αλλά και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν δεχτεί την πλειοψηφία των μεταναστών/προσφύγων, συζητήθηκαν τα αιτήματα των τοπικών αρχών και προσδιορίστηκε τόσο ο σχεδιασμός των προσεχών κινήσεων όσο και ο προγραμματισμός των άμεσων δράσεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος.

kws_1

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν κ. Frans Timmermans, του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιθαγένειας, κ. Δ. Αβραμόπουλου, των Υπουργών Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, κ.κ. Α. Δημόπουλου, Ι. Μουζάλα και Χ. Ζώη αντίστοιχα, του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητή Χειρουργικής κ. Α. Γιαννόπουλου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου  κ. Γ. Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω κ. Γ. Κυρίτση και λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Υπουργός Υγείας, στην τοποθέτησή του, εξήρε το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ τόνισε ότι  γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κινητή μονάδα  του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να αναπτύξει δράσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης, της συμβουλευτικής και κοινωνικής υγείας, καθώς και της παραγωγής υγείας στο ακριτικό νησί, το οποίο δοκιμάζεται από τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του κ. Α. Γιαννόπουλου στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης των προσφύγων και εν γένει της προστασίας του πληθυσμού  με τις άοκνες προσπάθειες και την εμπειρία του.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά το πέρας της συσκέψης είχε την ευκαιρία κατ ‘ ιδίαν συνομιλιών, τόσο με τον  κ. Τίμερμανς όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς και με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Γιαννόπουλος ενημέρωσε για τις συνεχείς δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και το ρόλο που διαδραματίζει υπό τις παρούσες συνθήκες στο μεταναστευτικό ζήτημα.

kws_3

Τέλος, ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιθαγένειας, κ. Δ. Αβραμόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανέφερε ότι έχουν ήδη εγκριθεί Ευρωπαϊκοί πόροι, ύψους 445 εκατ. Ευρώ για την Ελλάδα, που αφορούν δράσεις εξομάλυνσης του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, τα έτη 2014-2020.

Γιώργος Κ. Αναστόπουλος, Οικονομολόγος Υγείας, PhD,
Υπεύθυνος Γραφείου Διεκπεραίωσης Ειδικών Θεμάτων Οικονομίας & Διοίκησης, ΚΕΕΛΠΝΟ