Εκπαιδευτικό σεμινάριο εθελοντών της ΜΚΟ «Θετική Φωνή»

Σε απάντηση αιτήματος της ΜΚΟ Θετική Φωνή σχετικά με εκπαίδευση εθελοντών της σε θέματα διαχείρισης οροθετικότητας και αντιμετώπισης οροθετικών ατόμων, το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα ανταποκρίθηκε, υλοποιώντας μέσω των Γραφείων του ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

mar2015gr_drastiriotites_1

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε ως συνεργασία του Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων (Μέρος Α) και του Συμβουλευτικού Σταθμού και Τηλεφωνικής Γραμμής για το HIV / AIDS (Μέρος Β). Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν: Μέρος Α «HIV/AIDS και διαχείριση οροθετικότητας», Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, Μέρος Β «Ο HIV και εγώ… και εμείς» (κλινικό εργαστήριο), Τρίτη 3 Μαρτίου.

mar2015gr_drastiriotites_2

Το πρώτο μέρος των σεμιναρίων είχε ως θέμα την ενημέρωση ως προς τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης της HIV λοίμωξης και των ηπατιτίδων, καθώς και τη διαχείριση της οροθετικότητας. Έγινε αναφορά στο προφίλ του χρήστη υπηρεσιών της Θετικής Φωνής, στη φιλοσοφία, στις παρεχόμενες υπηρεσίες στο ρόλο του εθελοντή στο επαγγελματικό του περίγραμμα. Οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν τις στάσεις, πεποιθήσεις και αξίες που τους διέπουν στην εργασία με τα οροθετικά άτομα. Με βιωματικό τρόπο επεξεργάστηκαν βασικές αρχές επικοινωνίας αλλά και θέματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Ακολούθησε το θέμα του στιγματισμού και των διακρίσεων που υφίστανται τα οροθετικά άτομα. Τέλος, αναλύθηκε το προφίλ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Το δεύτερο μέρος των σεμιναρίων είχε ως θέμα «Ο HIV και εγώ… και εμείς». Στόχος του εργαστηρίου ήταν η διερεύνηση από κοινού της σχέσης με τη σεξουαλικότητα και την οροθετικότητα. Το μοίρασμα προσδοκιών, ελπίδων, φόβων και προβληματισμών. Τη δημιουργία χώρου για τον άλλον, το διαφορετικό, το ξένο και το χτίσιμο ανθρώπινων συμμαχιών.

mar2015gr_drastiriotites_3

Ως εκπαιδευτές συμμετείχαν ο κ. Δαμάσκος Παναγιώτης, Κοινωνιολόγος Υγείας, Υπεύθυνος Γραφείου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων, η κα Γιαννοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος Υγείας, η κα Κρομμύδα Ελένη, Κοινωνιολόγος, η κα Μαντζαβίνου Καλλιόπη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, η κα Μπότση Χρυσούλα, Ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», η κα Ζησούλη Αναστασία, Ιατρός – Παιδίατρος από το Γραφείο Ηπατιτίδων, η κα Μαρίνη Ελένη, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας Streetwork στο ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, η κα Νικολοπούλου Λίζα, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη στο Συμβουλευτικό Σταθμό και Τηλεφωνική Γραμμή για το HIV / AIDS, η κα Γουναροπούλου Μαρία, Ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό και Τηλεφωνική Γραμμή για το HIV / AIDS και ο κ. Βασιλάκης Μιχάλης, Ψυχολόγος, Υπεύθυνος εθελοντών της ΜΚΟ Θετική Φωνή.

Στο τέλος του πρώτου μέρους υπήρξε αξιολόγηση από τους εκπαιδευόμενους σχετικά με το πρόγραμμα, την οργάνωση, τους εκπαιδευτές αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους. Η αξιόλογη έδειξε ότι η οργάνωση του σεμιναρίου ανταποκρίθηκε στις ανάγκες τους και αξιολογήθηκε πάρα πολύ θετικά , το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και κάλυψε πολλούς τομείς, οι εκπαιδευτές αξιολογήθηκαν ως πάρα πολύ καλοί, μεταδοτικοί και με πολλές γνώσεις, ενώ τέλος οι εκπαιδευόμενοι φάνηκε να δένουν ως ομάδα και να έχουν μεγάλη διάθεση για μάθηση.

Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων του τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα