Δράσεις ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας για την ελονοσία από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας στην Ελλάδα, 2012-2015, οργάνωσε -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- δράσεις ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας για την ελονοσία, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης διενήργησε -από το Μάιο έως τον Ιούλιο 2014- ημερίδες ενημέρωσης για την ελονοσία σε Μονάδες Υγείας, [Νοσοκομεία (ΓΝ), Κέντρα Υγείας (ΚΥ)], κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση ελονοσίας τα τελευταία έτη. Στις ημερίδες αυτές έγινε ενημέρωση για τη νόσο (επιδημιολογικά δεδομένα, κλινική εικόνα, εργαστηριακή διάγνωση, διερεύνηση ύποπτου κρούσματος, αντιμετώπιση) και εκπαίδευση στη χρήση των Δοκιμασιών ταχείας διάγνωσης ελονοσίας, που έχουν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 19 ενημερωτικές ημερίδες: στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ανατολικής Αττικής (ΚΥ Νέας Μάκρης, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Κορωπίου, Καπανδριτίου, Σπάτων, Λαυρίου), στην ΠΕ Βοιωτίας (ΓΝ Λιβαδειάς, ΓΝ Θήβας, ΚΥ Αλιάρτου, ΚΥ Σχηματαρίου), στην ΠΕ Εύβοιας (ΓΝ Χαλκίδας), στην ΠΕ Ξάνθης (ΓΝ Ξάνθης), στην ΠΕ Έβρου (ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Διδυμοτείχου, Π Ι Φερών), στην ΠΕ Καρδίτσας (ΚΥ Σοφάδων, ΓΝ Καρδίτσας), στην ΠΕ Αρκαδίας (ΚΥ Άστρους), καθώς και επισκέψεις εκπαίδευσης στη χρήση των Δοκιμασιών ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στο ΚΥ Βλαχιώτη ΠΕ Λακωνίας.

aug2014gr_draseis

Επιπρόσθετα, απεστάλη σε όλα τα Νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας επικαιροποιημένο ενημερωτικό υλικό σχετικό με την ελονοσία και τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με στόχο την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Επιπρόσθετα, σε περιοχές όπου καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση ελονοσίας το 2013, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργάνωσε -σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές- ημερίδες για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού σχετικά με τη νόσο της ελονοσίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο 2014, το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές διενήργησε ημερίδες ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού σε πέντε Κοινότητες του Δήμου Σοφάδων ΠΕ Καρδίτσας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε ημερίδα ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού σε Κοινότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης ΠΕ Έβρου, που συν-διοργανώθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας.

 

Δανάη Περβανίδου