Ατυχήματα Επαγγελματιών Υγείας και Ιογενείς Ηπατίτιδες

Οι επαγγελματίες υγείας,  λόγω της  φύσης της εργασίας τους, έρχονται σε επαφή με λοιμώδη νοσήματα με κίνδυνο προσβολής τους και μετάδοσης της νόσου και σε άλλα άτομα.

Συγκεκριμένα, τυχαίος ενοφθαλμισμός με μολυσμένο αίμα ή άλλα σωματικά υγρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη από τους ιούς της Ηπατίτιδας Β και C.

Από τα ερωτήματα που δέχεται το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για οδηγίες σε περιπτώσεις τρυπήματος από αιχμηρά αντικείμενα ή έκθεσης σε βιολογικά υγρά, φαίνεται ότι τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν συχνά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικός αριθμός των επαγγελματιών υγείας, παρά την καθημερινή τους έκθεση, δεν εμβολιάζεται έναντι του ιού της Ηπατίτιδας Β.

Σημαντικά μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης των Ιογενών Ηπατιτίδων σε Επαγγελματίες Υγείας είναι:

  • η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, γυαλιά, προστατευτική μπλούζα) όταν είναι πιθανή η επαφή με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά
  • το πλύσιμο χεριών ή χρήση αλκοολούχου διαλύματος και η αποφυγή επικίνδυνων χειρισμών και επισφαλών πρακτικών (επανατοποθέτηση του καλύμματος της βελόνης, μεταφορά ενός σωματικού υγρού μεταξύ σωληναρίων ή φιαλιδίων, αποτυχία στην ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων).
    • Ειδικότερα, για την Ηπατίτιδα Β η μετάδοση λοιμώξεων μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό όλων των επαγγελματιών υγείας.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και χορηγείται δωρεάν.

Σε περίπτωση επαγγελματικής έκθεσης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης πρέπει να γίνουν άμεσα ορισμένες ενέργειες.

Οι απαιτούμενες ενέργειες περιγράφονται αναλυτικά στο «Πρωτόκολλο αντιμετώπισης επαγγελματικής έκθεσης σε HBV, HCV» που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keelpno.gr

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ είναι καθημερινά στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος ή απορίας τους.

 

(Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210 5212183- 210 5212178 από τις  8.00π.μ.-15.00 μ.μ)

 

Tips
  • Τηρείτε κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών)
  • Μάθετε με μια απλή εξέταση αίματος αν έχετε μολυνθεί από ιογενή ηπατίτιδα
  • Εμβολιαστείτε έναντι της ηπατίτιδας Α και Β εφόσον ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή πρόκειται να ταξιδέψετε σε χώρα με υψηλή ενδημικότητα
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή εφόσον δεν γνωρίζετε το ιολογικό προφίλ του συντρόφου σας
  • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα (σύριγγες, βελόνες, ψαλίδια, νυχοκόπτες, οδοντόβουρτσα, ξυραφάκια κ.λπ.)
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα ή μιας χρήσης εργαλεία κατά την περιποίηση νυχιών, βελονισμό, τατουάζ, piercing  κ.λπ.

 Γεωργία Νικολοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Ηπατιτίδων ΚΕΕΛΠΝΟ