Επίσκεψη ECDC και ειδικών συμβούλων Αθήνα 20-22 Μαρτίου 2013 Εκτίμηση των δράσεων διανομής/ανταλλαγής συριγγών-βελονών στους χρώστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Ελλάδα

Στο χρονικό διάστημα 20-22 Μαρτίου, επισκέφθηκε την Αθήνα κλιμάκιο του ECDC αποτελούμενο από την επικεφαλής του προγράμματος για τον HIV, τις Ηπατίτιδες και τα ΣΜΝ, κα Marita Van De Laar, την κα Anastasia Pharris και τους συμβούλους του ECDC από τη Φινλανδία (Ιολογική μονάδα, Τμήμα επιτήρησης και ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας) κ.κ. Mika Salminen και Αntti Ηolopainen.

Στόχους της ομάδας ειδικών αποτέλεσαν:

  • Η παρακολούθηση της προόδου των μέτρων παρέμβασης που λαμβάνονται απο κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς για την αναχαίτιση της επιδημίας HIV στους ΧΕΝ
  • Η εκτίμηση κατά την υλοποίησή τους, των υπαρχόντων προγραμμάτων διανομής συρίγγων/βελονών για τους ΧΕΝ.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου έγινε εκτίμηση των προγραμμάτων διανομής/ανταλλαγής συρίγγων/ βελονών, όπως αυτά υλοποιούνται από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, από τις δράσεις δρόμου του δικτύου «ασφαλής χρήση» του ΟΚΑΝΑ και των ΜΚΟ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, του ΚΕΘΕΑ και της ομάδα δρόμου της ΜΚΟ ACT UP HELLAS. H ομάδα επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ και το πολυϊατρείο της ΜΚΟ PRAKSIS.

Οι ειδικοί του ECDC συνεχάρησαν τους συμμετέχοντες για τις έως τώρα προσπάθειές τους,ενώ τόνισαν τη σημασία που έχει η διατήρηση των παρεμβάσεων παρά την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, με δεδομένο το γεγονός ότι ο έλεγχος της επιδημίας HIV στους ΧΕΝ δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο προσεχές άμεσο μέλλον.

Στις συναντήσεις με το ECDC εκπροσωπήθηκαν με στελέχη τους το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα, το Γραφείο HIV και ΣΜΝ και το Γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ παραβρέθηκαν επίσης η κ. Παναγιωτίδη Χ. από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, η κ. Τερζίδου Μ., επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ και η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγήτρια κα Κρεμαστινού.

Η επίσκεψη της ειδικής τεχνικής ομάδας του ECDC στην Αθήνα οργανώθηκε και συντονίστηκε σε συνεργασία από το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα (Χ. Χρυσομάλλη) και το Γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ (Χ. Μπότση).

Μπότση Χρυσούλα, Γραφείο Επιστημονικών Συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ