Επιδημίες στον κόσμο Αύγουστος 2011

Γρίπη των πτηνών A (H5N1) [1]

Έως την 1η Αυγούστου 2011 το Υπουργείο Υγείας στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα από τον ιό A (H5N1). Στο σύνολο των 151 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αίγυπτο συμπεριλαμβάνονται 52 θάνατοι.

Έως τις 19 Αυγούστου 2011 το Υπουργείο Υγείας στην Καμπότζη ανακοίνωσε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό A (H5N1).

Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη [1]

Από την αρχή Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2011 αναφέρθηκαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην Αλβανία 2 κρούσματα, στην Ελλάδα 22 κρούσματα, στο Ισραήλ 6 κρούσματα, στη Ρουμανία 1 κρούσμα και στη Ρώσικη Ομοσπονδία 11 κρούσματα.

Δάγκειος πυρετός [2]

Στις Μπαχάμες, κυρίως στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί του αρχιπελάγους New Providence, είναι σε εξέλιξη επιδημία δάγκειου πυρετού.

Επίσης, από την αρχή του 2011, στις Μαλδίβες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει περισσότερα από 1600 κρούσματα σε 44 από τα 200 κατοικημένα νησιά.

Γρίπη των πτηνών A(H5N1) σε πτηνά [3]

Στις 29 Αυγούστου 2011 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO- Food and Agriculture Organization of the United Nations) ανακοίνωσε με δελτίο τύπου πιθανή επανεμφάνιση στελέχους Α(Η5Ν1) υψηλής παθογονικότητας, λόγω αύξησης του αριθμού των επιδημιών σε πουλερικά και σε άγρια πτηνά σε χώρες της Ασίας από τον Ιούλιο του 2008. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στην επιδημιολογία της νόσου στους ανθρώπους που να σχετίζεται με στέλεχος του Α (Η5Ν1). Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία παραμένει χαμηλός, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1.  World Health Organization (WHO). Disease Outbreak News. Στο: http://www.who.int/csr/don/ [Προσπέλαση 25 Αυγούστου 2011].

2.  European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Dengue in Bahamas and Maldives. Στο : http://www.ecdc.europa.eu/en/activities /sciadvice/ Lists/ ECDC Reviews/ [Προσπέλαση 25 Αυγούστου 2011].

3.  European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). ECDC assessment on Avian flu outbreak in Southeast Asia indicates no change in risk to human health. Στο : http://www.ecdc.europa.eu/en/press/ news/Lists/News/ [Προσπέλαση 25 Αυγούστου 2011].

Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής
Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

 

 

Tagged on: