Νέα από τη διεθνή βιβλιογραφία Ιανουάριος 2012

Όγκοι που «φωτίζονται» στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης
Nature 477, 372 (22 Σεπτεμβρίου 2011)

Μια νέα φθορίζουσα ουσία που απορροφάται κατεξοχήν από όγκους επιτρέπει στους χειρουργούς την αφαίρεση καρκίνων ωοθηκών που στο γυμνό μάτι – ( μακροσκοπικά) μοιάζουν με υγιή ιστό.
Περίπου το 85-90% των καρκίνων ωοθήκης φέρουν υποδοχείς για το μόριο του φυλλικού οξέος. Έτσι ο Gooitzen van Dam στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας, ο Βασίλης Τζιαχρήστος στο τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στη Γερμανία και οι συνεργάτες τους, πειραματίστηκαν με σημασμένο ιχνηθέτη (probe) από φυλλικό οξύ συνδεδεμένο σε φθορίζον μόριο. Χορήγησαν ενδοφλέβια αυτό τον ιχνηθέτη σε δέκα ασθενείς και χρησιμοποίησαν ειδική κάμερα και φωτεινή πηγή (στη φωτογραφία) για να «φωτίσουν» τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Στις ασθενείς με κακοήθεις όγκους παρατηρήθηκε φθορισμός, ενώ στις ασθενείς με καλοήθεις όγκους όχι. Επιπλέον πέντε χειρουργοί φωτογράφισαν τους όγκους σε έγχρωμες φωτογραφίες υποβοηθούμενοι από τον φθορισμό τους.

 

Σχέση ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού μεταξύ μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών: Μια προοπτική μελέτη.
Luo J, Margolis KL, Wactawski-Wende J, Horn K, Messina C, Stefanick ML, Tindle HA, Tong E, Rohan TE. BMJ. 2011 Μάρτιος 1;342

Σ’ αυτή τη μεγάλη προοπτική και πολυκεντρική μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες- 79990 γυναίκες ηλικίας 50-79 από 40 κέντρα των ΗΠΑ – παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου μαστού σε πρώην καπνίστριες (9%) και καπνίστριες (16%) σε συνδυασμό ιδιαίτερα με βαρύ κάπνισμα, μεγάλο χρονικό διάστημα καπνίσματος και έναρξη καπνίσματος σε νεαρή ηλικία. Όσον αφορά τις πρώην καπνίστριες, η χρονική διάρκεια διακοπής του καπνίσματος συσχετίζεται έντονα αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα. Τέλος παρατηρήθηκε ένας επιπλέον κίνδυνος της τάξης του 32% εμφάνισης καρκίνου μαστού στις μη καπνίστριες με την πιο μακρόχρονη έκθεση στον καπνό (παθητικό κάπνισμα).

Ιωάννα Λαϊνά, γραφείο ΕΑΝ και σπανίων νόσων